Vijf ‘red flags’ in vacatureteksten: Waar moet je als sollicitant op letten?
Stel: je bent op zoek naar een nieuwe baan. Dan zijn de vacaturetekst(en) van een bedrijf vaak het eerste contactmoment tussen jou en dat bedrijf. Als sollicitant hoop je hier waardevolle informatie te vinden over de functie, werkomgeving en wat er van jou verwacht wordt. Toch zijn niet alle vacatureteksten even transparant. Soms kunnen bepaalde woordkeuzes, zinnen of zelfs de opbouw van een tekst al subtiele ‘red flags’ bevatten die erop wijzen dat de baan of het bedrijf toch iets minder rooskleurig is dan jij had verwacht of gehoopt.
Bij Logistic Force doen we de dingen vaak net iets anders. Neem nou bijvoorbeeld onze overzichtelijke vacaturepagina met zoekfunctie: duidelijk en gebruiksvriendelijk. Daarnaast zijn we in onze vacatureteksten zo transparant mogelijk én we maken daarna het sollicitatieproces zo eenvoudig mogelijk voor je. Daarover lees je aan het eind van deze blog meer. We beginnen met het doornemen van de belangrijkste ‘red flags’ en laten telkens weten hoe wij dat ‘anders’ aanpakken. Niet om onszelf op de borst te kloppen, maar om jou te laten zien dat het echt niet zo moeilijk is om eerlijk, transparant en duidelijk te zijn.
Red flag 1: Vaagheid over salaris en voorwaarden
Eén van de meest voorkomende ‘red flags’ in vacatureteksten is het gebrek aan concrete informatie over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Woorden als ‘marktconform salaris’ of ‘uitstekende arbeidsvoorwaarden’ zeggen in feite niets. Wat is marktconform? En wat zijn die uitstekende voorwaarden precies? Een goed bedrijf is transparant over wat je kunt verdienen en welke extra voordelen (zoals vakantiedagen, pensioenregeling of opleidingsmogelijkheden) je kunt verwachten. Als deze informatie ontbreekt, kan dit erop wijzen dat het bedrijf minder bereid is om open te zijn over compensatie of zelfs dat de vergoeding lager is dan je zou mogen verwachten.
Hoe doen wij het bij Logistic Force?
Bij iedere vacature zie je direct wat het salaris is. Zowel op de overzichtspagina als op de pagina van een specifieke vacature. Zo weet jij direct of de vacature past bij jouw salarisniveau. Iedere vacature sluiten we af met de alinea: ‘Hoe we je terugbetalen?’. Daarin staan de secundaire arbeidsvoorwaarden of specifieke voordelen van de betreffende opdrachtgever.
Red flag 2: Vage functiebeschrijvingen
Als een vacaturetekst de verantwoordelijkheden van de functie erg algemeen houdt, kan dit een teken zijn dat het bedrijf zelf niet goed weet wat het wil, of dat de functie erg breed en ongestructureerd is. Zinnen als ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’ of ‘je zult meerdere taken op je nemen’ kunnen duiden op een werkcultuur waarin er geen duidelijke grenzen zijn tussen afdelingen of functies, waardoor je uiteindelijk veel meer taken krijgt dan oorspronkelijk afgesproken.
Hoe doen wij het bij Logistic Force?
Al onze vacatureteksten bevatten eenzelfde opbouw. Hierdoor kun je eenvoudig vacatures met elkaar vergelijken. In de alinea ‘Wat ga je doen’ lees je meer over je taken en hoe een werkdag eruit kan zien. In de alinea ‘Wat moet je in huis hebben’ beschrijven we welke ervaring, opleiding, kennis of eigenschappen je in huis moet hebben om deze functie goed uit te voeren.
Red flag 3: Te veel nadruk op flexibiliteit
Flexibiliteit is tegenwoordig een populaire term in vacatureteksten en in veel gevallen kan het juist een voordeel zijn. Maar wees op je hoede als er te veel nadruk op wordt gelegd zonder duidelijke specificatie van wat deze flexibiliteit inhoudt. “We zoeken iemand die flexibel is” kan betekenen dat je regelmatig overuren moet maken zonder compensatie of dat je takenpakket continu verandert. Als er te veel aandacht wordt besteed aan hoe flexibel jij moet zijn, kan dat een signaal zijn dat de organisatie chaotisch is en dat er van je verwacht wordt dat je constant moet inspringen om de gaten te dichten.
Hoe doen wij het bij Logistic Force?
De woorden flexibel en flexibiliteit vallen voor ons onder ‘containerbegrippen’ en deze gebruiken we zo weinig mogelijk in onze vacatureteksten. Want wat is flexibel dan precies? Als het ons al niet zoveel zegt, dan zegt het jou al helemaal niets. Wij zoeken gewoon enthousiaste en representatieve mensen, die graag willen werken. Dat staat voor ons helemaal los van flexibiliteit.
Red flag 4: Te veel focus op een ‘dynamische werkomgeving’
Een vacaturetekst die blijft herhalen dat het een ‘dynamische’ of ‘snelle’ werkomgeving is, kan je doen afvragen of dit code is voor een stressvolle werkplek. Dit soort termen worden vaak gebruikt om te verdoezelen dat het bedrijf een hoge werkdruk heeft en weinig ruimte biedt voor rust of balans. Vraag jezelf af: wat bedoelen ze precies met dynamisch? Zijn er mogelijkheden voor rust en hersteltijd of verwachten ze dat je continu op een hoog niveau presteert zonder veel ondersteuning?
Hoe doen wij het bij Logistic Force?
Natuurlijk is de transport en logistieke sector altijd in beweging. En daarmee is hij per definitie ‘dynamisch’. Maar een ‘dynamische werkomgeving’ valt voor ons ook onder de containerbegrippen en proberen we te vermijden in onze vacatureteksten. Wij geven altijd informatie over onze opdrachtgevers en de functie in de alinea ‘Wat ga je doen’. Doordat we beschrijven hoe een werkdag eruit kan zien, heb je een goede indruk van de functie en het bedrijf.
Red flag 5: Geen informatie over doorgroeimogelijkheden
In een goede vacaturetekst krijg je een idee van hoe je je binnen het bedrijf kunt ontwikkelen. Als een bedrijf alleen maar praat over de huidige functie zonder enig woord te reppen over groeimogelijkheden, kan dit erop wijzen dat er weinig ruimte is voor promotie of persoonlijke ontwikkeling. Een gebrek aan doorgroeimogelijkheden kan betekenen dat het bedrijf weinig investeert in de lange termijn van zijn werknemers en dat de kans groot is dat je vast komt te zitten in dezelfde rol zonder uitzicht op verbetering.
Hoe doen wij het bij Logistic Force?
Wist je dat Logistic Force de grootste praktijkopleider van Nederland is? Wij zijn een groot voorstander van (persoonlijke) ontwikkeling en juichen ontwikkeling, opleiding, omscholing of bijscholing dan ook van harte toe. Op onze eigen academie leer jij precies wat je wilt leren en behaal je certificaten of diploma’s die nodig zijn voor je (toekomstige) functie. Van een heftruckcertificaat tot een taalcursus en van Code 95 tot VCA-certificaat. Wij staan klaar om jou verder te helpen met jouw ontwikkeling, ook als je al werkzaam bent bij één van onze opdrachtgevers. Benieuwd naar ons breed aanbod van opleidingen? Neem eens een kijkje op onze website.
Eenvoudig solliciteren doe je bij Logistic Force
We begonnen onze blog met een opmerking over eenvoudig solliciteren. Maar hoe werkt dat dan precies? We leggen het je in vijf simpele stappen uit:
- Stap 1: Je hebt een interessante vacature gezien op onze website. Je scrolt naar beneden en vult het formulier in (naam, e-mailadres, telefoonnummer en korte motivatie). Een cv uploaden mag en is zeker prettig voor onze bemiddelingscoördinatoren, maar is zeker niet verplicht.
- Stap 2: De betreffende vestiging neemt contact met je op. Soms om eerst nog wat aanvullende vragen te stellen, soms om direct een kennismakingsgesprek in te plannen.
- Stap 3: Tijdens het kennismakingsgesprek wordt een eventueel cv met je doorgenomen of ze vragen je het hemd van het lijf over je opleiding en (werk)ervaring zodat ze je kunnen helpen met een cv.
- Stap 4: De bemiddelingscoördinator gaat voor je aan de slag en kijkt welke vacatures passend zijn bij jouw kwaliteiten en wensen voor een nieuwe baan (soms zijn er dat meer dan alleen de vacature waar jij op gereageerd hebt).
- Stap 5: Na overleg met jou word je bij één of meerdere bedrijven voorgesteld. Het bedrijf bepaalt of je uitgenodigd wordt voor een kennismaking op de bedrijfslocatie.
En daarna is het afwachten of er een wederzijdse klik is en je de baan aangeboden krijgt. Maar één ding is zeker, bij ons solliciteer je snel en eenvoudig, zonder poespas.