• Blog
  • 25 oktober 2024

Hoe de EPT fysieke belasting verlicht en andere voordelen van de EPT

2 mannen bij ept

In magazijnen, distributiecentra en productiebedrijven speelt de elektrische pallettruck (EPT) een cruciale rol bij het verlichten van fysieke belasting voor werknemers. Dit interne transportmiddel maakt het verplaatsen van zware ladingen efficiënter en veiliger. In deze blog bespreken we hoe de EPT de fysieke belasting vermindert en de algehele werkervaring verbetert.

 

Wat is een EPT?

Een elektrische pallettruck (EPT) is een gemotoriseerd apparaat dat wordt gebruikt voor het verplaatsen van pallets en andere zware ladingen over korte afstanden. In tegenstelling tot handmatige pallettrucks, die volledig op mankracht vertrouwen, wordt de EPT aangedreven door een elektromotor. Dit maakt het tillen, verplaatsen en manoeuvreren van zware goederen veel eenvoudiger en minder belastend voor de bediener.

 

Vermindering van fysieke inspanning

Werken met de EPT heeft veel voordelen, zowel voor de werknemer als de werkgever. De verlichting van de fysieke belasting voor de medewerker is natuurlijk belangrijk, maar er zijn nog veel meer voordelen te benoemen. We lichten hieronder de belangrijkste voordelen van het gebruik van een EPT toe.

 

Automatisch hef- en verplaatsingsfuncties

Eén van de belangrijkste voordelen van de EPT is de automatische hef- en verplaatsingsfunctie. In plaats van dat werknemers zware pallets handmatig moeten optillen (of omhoog pompen met een pompwagen) en duwen, kan de EPT deze werkzaamheden volledig uit handen nemen. Dit vermindert de fysieke inspanning aanzienlijk en verlaagt het risico op blessures en fysieke beperkingen zoals rugklachten en spierverrekkingen.

 

Ergonomisch ontwerp

EPT’s zijn ontworpen met ergonomie in gedachten. De handgrepen en bedieningselementen zijn zodanig geplaatst dat ze comfortabel te gebruiken zijn, waardoor de belasting op polsen en schouders wordt verminderd. Dit ontwerp helpt ook bij het voorkomen van vermoeidheid en ongemak tijdens langdurig gebruik.

 

Snellere verplaatsing van goederen

Met de elektrische aandrijving kunnen EPT’s sneller en efficiënter goederen verplaatsen dan handmatige pallettrucks. Dit betekent dat taken in minder tijd kunnen worden voltooid, wat bijdraagt aan een hogere productiviteit. Werknemers kunnen meer werk verzetten zonder extra fysieke belasting, wat leidt tot een efficiëntere operatie.

 

Verhoogde ladingcapaciteit

EPT’s kunnen zwaardere lasten dragen dan hun handmatige tegenhangers. Dit betekent dat werknemers minder ritten hoeven te maken om dezelfde hoeveelheid goederen te verplaatsen. Minder verplaatsingen resulteren in minder fysieke inspanning en minder tijd besteed aan het verplaatsen van ladingen, wat de algehele efficiëntie verhoogt.

 

Verminderd risico op letsel

Het gebruik van een EPT helpt het risico op werkgerelateerde letsels te verminderen. Aangezien de EPT het zware werk van het tillen en verplaatsen van pallets overneemt, worden werknemers minder blootgesteld aan gevaren die gepaard gaan met fysiek intensieve taken. Dit zorgt voor een veiligere werkomgeving en vermindert het aantal verzuimdagen door werkgerelateerde blessures.

 

Betere stabiliteit en controle

EPT’s bieden betere stabiliteit en controle bij het verplaatsen van zware ladingen. De ingebouwde remsystemen en nauwkeurige stuurmogelijkheden maken het gemakkelijker om ladingen veilig en zonder ongelukken te verplaatsen. Dit is vooral belangrijk in drukke magazijnen waar veel verkeer is en de ruimte beperkt kan zijn.

 

Minder verzuim door letsel

Door het verminderen van fysieke belasting en het verlagen van het risico op letsel, kunnen bedrijven besparen op kosten die gepaard gaan met verzuim en medische behandelingen. Gezonde en tevreden werknemers zijn productiever en vergen minder kosten voor gezondheidszorg, wat de bedrijfskosten verlaagt.

 

Langere levensduur van apparatuur

EPT’s zijn ontworpen om duurzaam en betrouwbaar te zijn, wat betekent dat ze minder vaak onderhoud en reparaties nodig hebben in vergelijking met handmatige pallettrucks. Dit resulteert in lagere onderhoudskosten en een langere levensduur van de apparatuur, wat op de lange termijn kostenbesparend is voor bedrijven.

 

Elektrische aandrijving

EPT’s worden aangedreven door elektriciteit, wat betekent dat ze geen schadelijke uitstoot produceren zoals benzine- of dieselvoertuigen. Dit draagt bij aan een schonere en milieuvriendelijkere werkplek. Bovendien kunnen elektrische pallettrucks worden opgeladen met ‘groene energie’, wat de ecologische voetafdruk van een bedrijf verder verkleint.

 

Stil en efficiënt

Naast de milieuvriendelijke voordelen, zijn EPT’s ook stiller in gebruik dan hun brandstof-aangedreven tegenhangers. Dit draagt bij aan een stillere en aangenamere werkomgeving, wat kan helpen om de stress en vermoeidheid van werknemers te verminderen.

 

Wil jij aan de slag met een EPT?

Ben jij of ga jij aan de slag met een EPT of ben je werkgever en wil je dat jouw werknemers alles leren over het veilig werken met de EPT? Kijk dan eens naar onze EPT-opleidingen. Om zo efficiënt mogelijk te werken, worden de EPT-opleidingen vaak gecombineerd met de hef- en reachtruckopleidingen. Heb je vragen over onze opleidingen voor interne transportmiddelen? Kijk op onze website of neem contact op met Logistic Force Opleidingen via e-mail (opleidingen@logisticforce.nl) of telefonisch (088 – 560 40 16).