

“De tijd, de ruimte en het vertrouwen krijgen om jezelf te blijven ontwikkelen”

Bijna 30 jaar werkte hij voor dezelfde werkgever: Wiver, marktleider in het uitzenden van verhuizers. Hij was zo betrokken en bevlogen, dat hij op een gegeven moment zelfs een aandelenpakket en een andere functie binnen het bedrijf kreeg. Vanaf dat moment dacht hij ook mee over de toekomst van het bedrijf. En toen kwamen de overnameplannen. Dat maakte alles anders voor Joost Visser, formulemanager verhuizen. “Nadat Logistic Force ons overgenomen had, was het wel even wennen, maar ik zie vooral de voordelen”, vertelt hij met een trotse blik. We gingen met hem in gesprek over werkgeluk. Wat is werkgeluk voor hem? Welke factoren bepalen de mate van werkgeluk? En hoe draagt Logistic Force wel of niet bij aan zijn werkgeluk?
Warm ontvangst
“Wiver was een platte en fijne organisatie. Na bijna 30 jaar ervaring drukten we een behoorlijke stempel op de verhuisbranche. Maar ineens ben je uit je jasje gegroeid en kun je het niet meer alleen. Je wilt je organisatie toekomstbestendig maken en hebt professionals nodig voor verschillende onderdelen. Denk aan commercie, marketing, ICT en finance. Dat was het moment dat we beseften dat een overname onvermijdelijk was”, legt Joost uit. In Logistic Force vonden ze die overnamepartij. Joost kijkt terug op een bijzondere periode: “Zo’n overname is natuurlijk best heftig, zeker na bijna 30 jaar voor Wiver te hebben gewerkt. Maar we zijn warm ontvangen bij Logistic Force. Dat maakt dat je je snelt thuis voelt, zowel binnen het bedrijf als binnen je nieuwe rol.”
Overname zorgde voor meer werkgeluk
Nu de overnamefase gepasseerd is, is de rust wedergekeerd en voelt Joost zich inmiddels thuis bij Logistic Force. We zijn benieuwd of de overname van invloed is geweest op zijn werkgeluk. “Veel taken die wij er altijd ‘bij’ deden, liggen nu bij professionals en processen zijn beter ingericht. Zowel voor opdrachtgevers als voor collega’s. Het is prettig om in een organisatie te werken waar zaken gewoon goed geregeld zijn. Ik kan me daardoor weer bezighouden met dingen die ik écht leuk vind en waar ik goed in ben. Dus ja, in die zin heeft de overname mijn werkgeluk wel beïnvloed.”
Successen behaal je als team
Werkgeluk is voor iedereen anders natuurlijk. Daarom zijn we benieuwd welke factoren voor Joost het meest bijdragen aan zijn werkgeluk. Joost: “De juiste man of vrouw op de juiste plek. En doen waar je hart sneller van gaat kloppen. Pas dan kun je gelukkig zijn in en op je werk. Maar ik vind het team waar je mee werkt ook een belangrijke factor. Het klinkt als een cliché, maar successen behaal je als team, zelden als individu. We opereren in een dienstverlenende sector. Dan moeten we dat op de werkvloer zelf ook zijn. Dus zet dat glas van een ander een keer in de vaatwassen en als je ziet dat een collega overloopt, kun je hem of haar best aanbieden om te helpen. Ook dat is werkgeluk”, weet Joost.
Zonder wrijving, geen glans
Soms speelt werkgeluk ook een rol in de motivatie en productiviteit van iemand. We zijn benieuwd of dat bij Joost ook zo is. “Ja, zeker! Als ik geen werkgeluk ervaar, ben ik minder gemotiveerd en dat heeft dus ook invloed op mijn productiviteit. Maar zonder wrijving, geen glans”, lacht Joost. “Want het werkt ook omgekeerd. Als er mooie dingen gebeuren, dan ervaar ik een grotere mate van werkgeluk en ga ik dus nog een beetje harder lopen voor de organisatie.”
Geluksmomentje
Joost vindt langzaam zijn weg in zijn nieuwe rol als formulemanager verhuizen en zijn plek binnen de organisatie. Dat maakt dat hij met zijn collega’s van de afdeling verhuizen nu actief aan de slag gaat met nieuwe en bestaande klantrelaties. “Weet je wat een recent geluksmomentje was? Dat we bij drie van onze grootste verhuisklanten op bezoek waren om wat zaken door te spreken. Ze gingen alle drie akkoord met het nieuwe prijsvoorstel. Gewoon omdat ze graag zaken met ons doen en blijven doen. Maar ook omdat ze weten welke kwaliteit we leveren. Dat is echt zo’n moment dat je denkt: ja, hier doen we het voor!”
Wat heb je nodig?
Als werkgever draag je in grote mate bij aan het werkgeluk van je medewerkers. Maar hoe doen we dat praktisch gezien bij Logistic Force? En doen we wel voldoende? We vroegen het aan Joost. “Natuurlijk zit ik hier nog niet zo lang, dus misschien moet je deze vraag ook eens aan andere collega’s stellen. Maar wat mij betreft gaat het om de juiste vraag stellen: ‘Wat heb je nodig?’. Door deze vraag op een open manier te stellen aan de medewerker, kan hij of zij aangeven wat er nodig is om werkgeluk te ervaren. Dat kan zijn: een andere functie, opleiding of cursus, begeleiding, een luisterend oor of meer praktische zaken als een andere bureaustoel, een teamuitje of gebruik kunnen maken van een bedrijfsauto. Gelukkig wordt deze vraag hier volgens mij vaak gesteld.”