• Blog
  • 04 september 2024

De rol van een bijrijder in de transportsector

Bakwagen met 2 mannen

De transportsector is een belangrijke schakel in de economie. Zonder de mannen en vrouwen van de transportsector hebben supermarkten geen voorraad, zijn de schappen van jouw favoriete winkels leeg en ontvangen fabrieken geen grondstoffen om te kunnen produceren. In onze sector speelt de bijrijder een belangrijke rol in het gehele proces. Maar wat doet een bijrijder precies? En waarom is hun werk zo belangrijk? In deze blog bespreken we de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een bijrijder in de transportsector.


Wat is een bijrijder?

Een bijrijder is iemand die samen met de chauffeur op pad gaat om goederen te leveren. Hoewel de chauffeur verantwoordelijk is voor het besturen van het voertuig, heeft de bijrijder verschillende taken die ervoor zorgen dat de leveringen soepel verlopen.


De taken van een bijrijder

De werkzaamheden van een bijrijder zijn veelzijdig en kunnen van dag tot dag verschillen. Hier zijn enkele van de belangrijkste taken die een bijrijder uitvoert:

  • Laden en lossen:

    Eén van de voornaamste taken van een bijrijder is het helpen bij het laden en lossen van de goederen. Dit kan variëren van het tillen van zware dozen tot het bedienen van een laadklep. Soms zitten de goederen verpakt in een rolcontainer en een andere keer zijn ze opgestapeld op een pallet. Bij complexe leveringen, zoals bij verhuizingen, kan de bijrijder ook verantwoordelijk zijn voor het in elkaar zetten en uit elkaar halen van meubels.

  • Navigeren en routeplanning:

    Hoewel veel vrachtwagens tegenwoordig zijn uitgerust met navigatiesystemen, blijft de rol van de bijrijder belangrijk bij het plannen en uitvoeren van de route. De bijrijder zorgt voor twee extra ogen op de weg en helpt de chauffeur met het vinden van de snelste en veiligste routes, vooral in drukke steden of op onbekende wegen. Dit helpt om de levertijden te verkorten en verkeersproblemen te vermijden.

  • Administratieve taken:

    De bijrijder is ook vaak verantwoordelijk voor administratieve taken, zoals het bijhouden van leveringsbonnen en vrachtbrieven. Hij/zij zorgt ervoor dat alle documenten correct zijn ingevuld en ondertekend, wat essentieel is voor een correcte levering en facturering. Dit zorgt ervoor dat de klant altijd een duidelijk overzicht heeft van de geleverde goederen.

  • Klantcontact:

    Een goede bijrijder is altijd in voor een praatje met de klanten. Bij leveringen heeft de bijrijder vaak direct contact met deze klanten en is daarmee het visitekaartje van het bedrijf. Bijrijders beantwoorden vragen, lossen problemen op en zorgen ervoor dat de klant tevreden is met de levering. Dit onderdeel van het werk vereist geduld en vriendelijkheid, maar aan de andere kant levert het iets onbetaalbaars op: een tevreden klant.

  • Veiligheid en onderhoud:

    Veiligheid staat voorop in de transportsector. De bijrijder helpt daarom bij het controleren van de veiligheid van de lading en het voertuig. Denk hierbij aan het vastzetten van ladingen om te voorkomen dat ze tijdens het transport verschuiven en het controleren van de banden en andere belangrijke onderdelen van het voertuig. Regelmatig onderhoud en oplettendheid helpt om ongelukken te voorkomen en zorgt ervoor dat het voertuig in goede staat blijft.

 

Waarom is de rol van een bijrijder belangrijk?

Waarom zou je een bijrijder inzetten? Zorgt dit niet alleen maar voor meer (loon)kosten voor de werkgever? Nee, in tegendeel! Wij zien juist veel voordelen bij het inzetten van een bijrijder. Een bijrijder heeft namelijk een onmisbare rol, om verschillende redenen:

  • Efficiëntie verhogen:

    Met een bijrijder aan boord kan de chauffeur zich volledig concentreren op het rijden, terwijl de bijrijder zich bezighoudt met andere taken. Dit verhoogt de efficiëntie en zorgt ervoor dat leveringen sneller en met minder fouten worden uitgevoerd.

  • Veiligheid verbeteren:

    Een bijrijder helpt om de veiligheid te waarborgen, zowel van de lading als van het voertuig. Door het uitvoeren van veiligheidscontroles en het helpen bij het navigeren, draagt de bijrijder bij aan een veiligere werkomgeving voor iedereen.

  • Klanttevredenheid:

    Door het directe klantcontact van de bijrijder en zijn wil om hen te helpen met vragen of problemen, speelt de bijrijder een cruciale rol in het waarborgen van klanttevredenheid. Een tevreden klant komt vaker terug, wat goed is voor het bedrijf.

  • Opstap naar chauffeur:

    Natuurlijk zijn er genoeg bijrijders die zich als een vis in het water voelen en nooit meer iets anders willen doen. Maar we zien dat de rol van bijrijder vaak een opstap is naar een baan als chauffeur. Meer dan eens ondersteunt Logistic Force Opleidingen bijrijders bij het behalen van het felbegeerde ‘groot’ rijbewijs (C-rijbewijs).


Wil jij aan de slag als bijrijder?

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden over het werk als bijrijder? Bekijk dan eens de bijrijder vacatures op onze website. Staat er geen passende vacature tussen, maar ben je benieuwd welke mooie banen we nog meer voor je hebben? Neem dan contact op met de vestiging bij jou in de buurt.